Acerola – magiczna wiśnia z Barbados

acerola

Nie każdy z nas miał styczność z tym egzotycznym owocem. Jednakże warto zastanowić się nad włączeniem go do codziennej diety, ze względu na wiele prozdrowotnych właściwości, jakimi się cechuje. Jest stosowana w okresach przejściowych, z pewnością pomoże uchronić się przed zachorowaniem na przeziębienie czy też grypę.

Podstawowe informacje

Acerola (łac. Malpighia glabra) jest rozłożystym krzewem o stale zielonych liściach, występującym naturalnie od południa Stanów Zjednoczonych aż po północą cześć Ameryki Południowej. Jej małe, mięsiste i kwaśne owoce o barwie purpurowo-czerwonej przypominają dobrze znane Europejczykom owoce wiśni i czereśni. Wyjaśnia to potoczą nazwę owocu, jaka przyjęła się na naszym kontynencie.

Już rdzenni mieszkańcy Ameryki Środkowej, a także rejonów Amazonii wiedzieli o leczniczych właściwościach tej rośliny. Stosowaną ją w medycynie naturalnej w celu leczenia zaburzeń pracy wątroby, dolegliwościach płucnych, a także w leczeniu anemii czy radzeniu sobie z objawami ospy wietrznej. Szerszym zainteresowaniem zaczęła cieszyć się w drugiej połowie XX wieku, zaraz po rozpowszechnieniu raportu o składnikach odżywczych znajdujących się w tym owocu, głownie ogromnej ilości witaminy C w nim zawartej. Acerolę możemy w dzisiejszych czasach spotkać pod postacią soków, proszku, tabletek czy zamrożonych koncentratów.

Prozdrowotne własności aceroli

Główną cechą wpływającą na zdrowotne właściwości aceroli jest zawartość witaminy C. Przekracza ilość tego składnika w porównaniu do innych owoców popularnie uważanych za skarbnice tej substancji. Zielone owoce aceroli mają 90 razy więcej tego składnika, niż dojrzałe owoce pomarańczy. Kiedy acerola dojrzewa i jej owoce stają się czerwone, zawartość witaminy C spada o połowę. Mimo to, zjedzenie trzech małych owoców dziennie tej rośliny wystarcza, aby pokryć zapotrzebowanie na tę substancję odżywczą w przypadku dorosłego człowieka. Zawartość tego składnika w 100 g masy świeżego produktu to średnia 1500 mg, czyli ok. 3% całościowego składu tego owocu. Wartość ta może się jednak wahać w przedziale między 1000, a nawet 4500 mg. Dla porównania w cytrynach, popularnie uważanych za doskonałe źródło tej witaminy, możemy znaleźć jej tylko średnio 54mg w 100 g tego owocu.

Wśród właściwości witaminy C można wymienić między innymi wspomaganie procesów ochronnych organizmu przed nowotworami, ogólne wzmacnianie odporności, wpływ na regeneracje układu krążenia, w tym wyrównywanie ciśnienia tętniczego czy wspomaganie profilaktyki zapobiegania występowaniu miażdżycy, wpływa też pozytywnie na ilość cholesterolu w organizmie.

Nie można jednak nie wymienić innych czynników, które wyróżniają acerole jako owoc o wszechstronnym działaniu. Zawiera również takie składniki jak: karotenoidy (jest ich aż 17), z czego najliczniejszy jest beta-karoten, stanowiący ¾ zawartości wszystkich karotenoidów w tym owocu. Jak wiadomo składnik ten może wspomagać opalanie i jest naturalnym, i organicznych filtrem UV dla naszej skóry. Poza tym w aceroli możemy znaleźć:

– antyoksydanty odpowiedzialne na walkę z procesami starzenia, a także ochronę przed rakiem,

– witaminę A, której  właściwości to: wspomaganie naszego wzroku, czy zwiększanie odporności,

– witaminy z grupy B (niacynę, ryboflawinę i taminę), które między innymi korzystnie wpływają na nasze samopoczucie,

– kwas foliowy, tak ważny dla kobiet w ciąży, niezbędny również do zapewnienia prawidłowego działania układu nerwowego oraz układu krążenia, wspomagania rozwoju komórek,

– potas będący jedną z podstaw prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Odpowiedzialny jest między innymi  za rozprowadzanie składników odżywczych do komórek organizmu, w tym również tlenu. Oprócz tego odpowiada również za pozbywanie się niepotrzebnych człowiekowi produktów powstałych w procesach przemiany materii,

– fosfor odpowiedzialny przede wszystkim za funkcjonowanie układu kostnego w organizmie, a także zdrowie zębów. Składnik ten odpowiada również za wspomaganie utrzymania odpowiedniego poziomu równowagi kwasowej i zasadowej w ciele człowieka.

Ponadto, w aceroli możemy zleźć też takie składniki jak: wapń, magnez, żelazo, kwas jabłkowy, cynk czy sód, mające wpływ na funkcjonowanie organizmu człowieka.

Acerola nie tylko składnikiem diety

Ten wszechstronny owoc znajduje też zastosowanie w pielęgnacji zewnętrznej naszego ciała.  Wyciągi  z tego owocu można odszukać w składzie wielu naturalnych kosmetyków takich jak kremy czy maseczki  do stosowania na twarz i dekolt. Zawartość witaminy C wspomaga procesy syntezy koleganu, a także uszczelniania naczyń krwionośnych. Sprawia to, że nasza skóra jest odpowiednio nawilżona i bardziej elastyczna. Poza tym można też wymienić jej działanie przeciwtrądzikowe i przeciwzmarszczkowe – dzięki zawartości, wspominanego wcześniej, beta-karotenu, w tym owocu. Działanie antyoksydacyjne powoduje opóźnianie starzenia się skóry. Oprócz tego acerola pozytywnie wpływa na zdrowie naszych dziąseł oraz wzroku. Ogranicza zagrożenia wystąpienia zaćmy lub problemów z siatkówką oka.

Podsumowanie

Należy rozważyć stosowanie suplementów diety zawierających w swoim składzie acerole. Składnik ten mający wielowymiarowe działanie, na pewno pozytywnie wpłynie na funkcjonowanie organizmu i pozwoli cieszyć się dobrym zdrowiem i samopoczuciem nawet w okresach zwiększonego narażenia na przeziębienie i grypę. Zachęcamy do zapoznania się z naszą ofertą i zakup aceroli w naszym sklepie.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *