beetroot-juice-2512474_1280

Po co suplementować witaminy z grupy B?

Witaminy grupy B są naszemu organizmowi niezbędne do prawidłowej pracy. W grupie tej znajduje się między innymi witamina B1, B2, B6. Ich niedobory mogą negatywnie wpływać na pracę mózgu, na hormony tarczycy. Specjaliści są zgodni, że optymalnym rozwiązaniem byłoby dostarczanie wszystkich witamin w pożywieniu, jednak jak wiadomo nie zawsze jest to możliwe. Z pomocą przychodzą suplementy, które uzupełnią niedobory witaminy w organizmie.

Witaminy z grupy B – czyli jakie?

Często słyszymy o tym, aby dbać o właściwy poziom witamin z grupy B w naszym organizmie. Jednak nie każdy tak do końca wie, jakie są to dokładnie składniki. W grupie tej wyróżniamy: witaminę B1, B2, B3, B4, witaminę B5, B6, B7 oraz B9 i B12. Każda z nich wpływa na inny element naszego organizmu i pełni różne funkcje. Witamina B1, inaczej tiamina, niezbędna jest do prawidłowej pracy neuronów, pełni ważną rolę w budowie ich błon komórkowych. Bierze też udział w syntezie kwasów tłuszczowych. Jeżeli potrzebujesz suplementacji witaminy B1 sprawdzi się tu doskonale burak. Bardzo ważną funkcję w naszym organizmie pełni witamina B2 – ryboflawina. Bierze ona bowiem udział w systemie regulacji naszych hormonów tarczycy. Warto więc w sposób szczególny zadbać o to, aby w naszym nie dochodziło do jej niedoborów. Mówiąc o prawidłowej pracy mózgu nie można zapominać o witaminie B5, ma ona bowiem wpływ na odpowiednią pracę komórek mózgu. Z kolei niedobór witaminy B12 sprawia, że w organizmie pojawia się z czasem niedobór kwasu foliowego. Witaminy z grupy B mają ogromny wpływ na nasze codzienne funkcjonowanie. Warto więc jeść produkty bogate w te elementy, jak również stosować odpowiednią suplementację. Witaminy z grupy B znajdziemy w takich suplementach jak dzika róża, aronia i wielu innych. Będą one doskonałym uzupełnieniem codziennej diety.

Zadbaj o swój układ nerwowy

Sprawne działanie naszego układu nerwowego ma ogromny wpływ na codzienne życie. To właśnie witaminy z grupy B mają nieoceniony wkład w funkcjonowanie tego układu. Najważniejsza będzie tutaj witamina B1. Niedobór tiaminy odczuwalny jest w postaci ciągłego uczucia zmęczenia, braku koncentracji, czy też w ogólnym pogorszeniu nastroju. Nie da się ukryć, że normalne codzienne funkcjonowanie jest wtedy wręcz niemożliwe. Taki niedobór utrudni wykonywanie codziennych czynności, realizację zadań w pracy lub naukę. Jeżeli więc czujesz, że Twoim problemem może być właśnie niedobór witaminy B1, zadbaj koniecznie o jej uzupełnienie. Świetnym rozwiązaniem jest suplement młoda pszenica, czyli nic innego jak trawa pszeniczna w proszku. Bogata nie tylko w witaminy z grupy B, ale również witaminę C, A, K, E. Warto więc dla zdrowia przyjmować taki suplement regularnie.

Kolejną witaminą, która ma wpływ na układ nerwowy jest witamina B2. Jest ona składnikiem enzymów, które to właśnie regulują całą pracę układu nerwowego. Niewiele osób wie, że suplementacja witaminy B2 może w dużym stopniu zapobiegać pojawieniu się depresji poporodowej, co niestety u kobiet zdarza się dosyć często. Niedobór tej witaminy może powodować migrenowe bóle głowy. Jeżeli więc borykasz się z takimi bólami, sprawdź czy nie jest to brak witaminy B2.

Witamina B w ciąży

Witaminy z grupy B poleca się kobietom w ciąży, jak również tym, które dopiero planują swoje potomstwo. Jest tak dlatego, że ta grupa witamin ma olbrzymi wpływ na prawidłowy rozwój płodu. Chyba każdy z nas słyszał o tym, że kobieta w ciąży powinna przyjmować kwas foliowy. Kwas ten to nic innego jak witamina B9. Wpływa ona na rozwój płodu podczas całej ciąży. I co niezwykle istotne niedobór tej witaminy może przyczynić się do tego, że masa urodzeniowa dziecka będzie niska, albo co gorsza nawet do przedwczesnego porodu. Prawidłowe odżywianie i suplementacja w ciąży mają ogromne znaczenie. Wszelkie niedobory witamin mogą mieć bowiem fatalne skutki. W przypadku niedoborów witamin z grupy B, może to być uszkodzenie struktury DNA płodu, a nawet problemy rozwojowe płodu prowadzące do chorób genetycznych.

Dobry wzrok dzięki witaminie B2

Jeżeli zależy Ci na tym, aby Twój wzrok był sprawny przez długie lata, nie możesz zapominać o witaminie B2. Wpływa ona bowiem na wszystkie elementy gałki ocznej, które nie są unaczynione. Chodzi tutaj między innymi o soczewkę, rogówkę i ciało szkliste. Witamina B2 będzie bardzo pomocna dla osób, które borykają się zapaleniem spojówek, poleca się ją także w początkowym stadium zaćmy. Niedobór witaminy B2 powoduje sporo schorzeń w obrębie oka. Możemy czuć na przykład swędzenie oka, nadmierną suchość, albo też nasz wzrok staje się wręcz nadwrażliwy na światło.

Zdrowy organizm tylko z witaminą B

Witamina B to jak widać nieodłączny składnik w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu. Wpływa na układ nerwowy, pracę mózgu, wzrok. Działa również zbawiennie na włosy i paznokcie. Powinniśmy więc w szczególny sposób dbać o to, aby nigdy nie zabrakło jej w naszym organizmie. Ciężko jest komponować posiłki w taki sposób, aby dostarczyć wszystkich tych witamin na odpowiednim poziomie. Na szczęście z pomocą przychodzą naturalne suplementy, które stosowane regularnie wzmocnią nasz umysł i ciało.

autumn-99009_1280

5 korzyści z suplementacji witaminy C

Witamina C to szereg korzyści dla naszego organizmu. Wzmacnia odporność, poprawia humor, dba o nasze stawy. Nic więc dziwnego, że staramy się jeść sporo produktów zawierających tę witaminę. Korzystamy również z suplementacji. Bogate źródła witaminy C to między innymi cytryna, papryka, dzika róża i acerola. Dlaczego warto suplementować witaminę C? Przedstawiamy 5 zasadniczych korzyści z jej codziennego stosowania.

Przeziębienie lub infekcja? Zadbaj o prawidłowy poziom witaminy C

Nie od dziś wiadomo, że witamina C to wspaniały sposób na wzmocnienie odporności naszego organizmu. Działa bowiem korzystnie na układ odpornościowy, skutecznie chroniąc przed wirusami. Niejednokrotnie spotykamy się z opinią, że tę witaminę warto suplementować zwłaszcza jesienią, kiedy to rozpoczyna się sezon grypowy. Witaminę C warto przyjmować nie tylko zapobiegawczo, ale również podczas trwającego już przeziębienia. Niestety nasza dieta niejednokrotnie jest bardzo uboga w produkty zawierające ten dobroczynny składnik. Dlatego właśnie warto przyjmować suplementy, które zapewnią odpowiednią dawkę witaminy C. Świetnym rozwiązaniem jest czysty sok z aronii. Aronia to ogromna dawka witaminy C, ale też innych składników. Jej dobroczynne działanie znane jest już od wieków. Stosowana była właśnie w walce z przeziębieniem i dla wzmocnienia całego organizmu. Sok będzie idealnym dodatkiem na przykład do ciepłej wieczornej herbaty. Pijąc nawet jedną filiżankę dziennie takiej herbaty z sokiem z aronii dostarczysz swojemu organizmowi olbrzymią dawkę witamin i składników odżywczych.

Witamina C jako sposób na piękną skórę

może nie każdy wie, ale witamina C ma bardzo korzystny wpływ na jakość naszej skóry. Dzieje się tak dlatego, że witamina ta przyczynia się do wytwarzania kolagenu w naszej skórze. A kolagen z kolei ma olbrzymi wpływ na jędrność skóry i jej młody wygląd. Już po 25 roku życia włókna kolagenowe znajdujące się w skórze zaczynają zanikać. Dlatego pojawiają się na niej zmarszczki, a z wiekiem jak wiadomo jest ich coraz więcej. Warto więc zastosować suplementację witaminy C, która pomaga w tworzeniu się kolagenu, a co za tym idzie sprawia, że cera dłużej pozostaje młoda i bez zmarszczek. W suplementacji sprawdzi się na przykład dzika róża. Oprócz witaminy C, zawiera jeszcze witaminę K, witaminę E, beta-karoten i bioflawonoidy. Jeżeli dbasz o swoją skórę w sposób szczególny i zależy Ci na tym, aby Twoja skóra przez wiele lat zachowała młody wygląd, to warto spożywać codziennie odpowiednią dawkę witaminy C. Jedz owoce bogate w ten składnik, zażywaj odpowiednie suplementy. To gwarancja, że Twoja cera przez wiele lat zachowa doskonały wygląd.

Zadbaj o swoje naczynia krwionośne

Jak już wyżej wspomnieliśmy, witamina C wpływa na wytwarzanie się w organizmie kolagenu. Kolagen wpływa jednak nie tylko na samą skórę. Występuje on bowiem również okolicy naczyń krwionośnych, chrząstek i stawów. Jest to więc składnik niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania naszego całego organizmu. Jeżeli więc chcesz w sposób szczególny zadbać o swoje stawy i naczynia krwionośne to suplementacja witaminy C będzie niezbędna. Problemy z naczyniami oraz stawami to bardzo często przypadłość starszych osób. Dlatego warto zadbać o te części ciała jeszcze w młodości. Odpowiednie witaminy i składniki odżywcze pomogą w skutecznym zapobieganiu ewentualnym schorzeniom.

Skuteczny antyoksydant – zwalcz wolne rodniki

Witamina C to jeden z najtańszych, a zarazem najskuteczniejszych antyoksydantów. Jeżeli potrzebujesz sprzymierzeńca w walce z wolnymi rodnikami – witamina C będzie doskonałym sposobem. Jeśli każdego dnia towarzyszy Ci silny stres, albo co gorsza palisz papierosy, to narażony jesteś w sposób szczególny na negatywne działanie wolnych rodników. Są one zabójcze dla ludzkiego organizmu, bardzo przyśpieszają proces starzenia, mogą prowadzić do miażdżycy i do nowotworu. Koniecznie trzeba z nimi walczyć, a najlepszą metodą jest działanie antyoksydantów. Dlatego poprzez suplementację odpowiedniej dawki witaminy C, tych antyoksydantów pojawi się w organizmie na tyle dużo, aby wspomagać walkę z wolnymi rodnikami.

Dobry humor i energia każdego dnia

Korzyścią z suplementacji witaminy C jest też lepsze samopoczucie. Warto ją przyjmować zwłaszcza w okresach sporego wyczerpania, zarówno fizycznego, jak i psychicznego. Doskonale sprawdzi się właśnie jesienią, kiedy nasz nastrój z powodu pogody może być obniżony. Idealna, kiedy masz jakiś bardzo intensywny okres w pracy, problemy w domu. Dlaczego witamina C wpływa na nasze lepsze samopoczucie? Doskonale bowiem radzi sobie z regulacją metabolizmu energetycznego. Warto więc jeść sporo warzyw i owoców zawierających dobroczynną witaminę C, jak również przyjmować odpowiednie suplementy. Niezależnie od tego, czy będzie to sok z aronii, czy może dzika róża – każdy ten suplement będzie mieć nieoceniony wpływ na poprawę Twojego nastroju i samopoczucia. Poczujesz się bardziej rześko, każdego dnia nie zabraknie Ci energii na wykonywanie codziennych obowiązków.

aronia-1584611_1280

Jak wykorzystywać produkty naturalne w proszku w kuchni?

Na włączenie suplementów do codziennej diety decyduje się coraz większa liczba wegetarian. Po złożeniu zamówienia i odebraniu paczki od kuriera wielu z nas zaczyna jednak zastanawiać się, w jaki sposób je przyjmować. Te w kapsułkach wystarczy po prostu połknąć przed lub po posiłku, ale co zrobić z produktami naturalnymi w proszku? Odpowiedź jest prosta: wykorzystać je w kuchni! Doskonale sprawdzą się jako dodatek do najróżniejszych potraw. Oto garść naszych propozycji.

Naturalne owoce w proszku na śniadanie

Pierwsza okazja przydarza się każdego ranka, podczas przygotowywania śniadania. Rzesze wegetarian zaczynają dzień od owsianki lub miski płatków kukurydzianych czy muesli z mlekiem. To bardzo dobry wybór, takie dania są bowiem po pierwsze wyjątkowo proste, a po drugie pełnowartościowe, dzięki czemu pozostajemy syci przez kilka godzin. Aronia w proszku bardzo dobrze sprawdza się jako jeden ze składników takiego śniadania. Możemy dosypać ją zarówno do muesli, jak i do owsianki. W towarzystwie innych owoców oraz orzechów zapewni nam niezapomniane doznania smakowe. Ilość proszku zależy wyłącznie od naszych preferencji. Jeśli chcemy, by aromat aronii dominował w potrawie – dosypmy przynajmniej dwie łyżeczki.

Wegetariańskie kanapki z produktami naturalnymi w proszku

Osoby, które jeszcze od czasów dzieciństwa pałają niechęcią do owsianek, na śniadanie zazwyczaj jadają kanapki. Suplementy dla wegetarian i w tym przypadku będą dobrym dodatkiem. Jeżeli tylko mamy do dyspozycji blender, bez trudu przygotujemy najróżniejsze pasty kanapkowe z ich udziałem. Smarowanie chleba masłem czy serkami topionymi każdemu może się kiedyś znudzić. Nie oznacza to jednak, że w takiej sytuacji musimy szukać zamienników dla kanapek. Zamiast tego możemy je po prostu urozmaicić. W tym celu postawmy na pasty na bazie strączków. Trawa pszeniczna w proszku będzie dopełnieniem smarowidła, stworzonego na bazie fasoli lub ciecierzycy z puszki. Wystarczy, że do kielicha blendera dodamy ulubione przyprawy, a otrzymamy w pełni zbilansowaną pastę o wysokiej zawartości białka. Pamiętajmy jednak, aby przygotować ją dzień naprzód, na przykład wieczorem. W przeciwnym wypadku rano możemy niechcący obudzić innych domowników lub sąsiadów. Jeśli nie znajdziemy jednak czasu na zrobienie pasty, możemy po prostu zwieńczyć kanapki burakiem w proszku. Dzięki niemu zyskają one nie tylko niepowtarzalny smak, ale i wygląd!

Pełnowartościowe koktajle z suplementami dla wegetarian

Kolejny standardowy element wegetariańskiego menu to koktajle na bazie wody, soków owocowych, kefiru lub mleka. Mogą być spożywane na drugie śniadanie lub jako przekąska. Wzbogacone o źródło białka są natomiast dobrym pomysłem na posiłek potreningowy. Protein nie musimy jednak wcale czerpać z odżywek białkowych. Zamiast nich dosypmy do koktajlu trawę pszeniczną w proszku, która obok całej gamy witamin i minerałów, jest bogata właśnie w białko. Pełnię smaku osiągniemy natomiast dzięki ulubionym owocom. W smoothie najlepiej sprawdzają się dojrzałe banany, truskawki czy mango.

Bobica produkty naturalne w deserach

Czas na odrobinę rozpusty, czyli ten punkt jadłospisu, na myśl o którym większość z nas z radością zaciera ręce. Mowa oczywiście o słodkich deserach. Wegetarianie na ogół wybierają ich zdrowsze wersje. Naturalne owoce w proszku będą w takim przypadku wręcz wymarzonym dodatkiem. Możemy posypać nimi porcję lodów lub sorbetu, ale nie tylko. Świat kulinarny podbijają niezwykle łatwe do przygotowania puddingi z nasion chia. Aby je stworzyć, wystarczy zalać garść nasion zimnym mlekiem i wstawić na noc lub na kilka godzin do lodówki. W ten sposób otrzymujemy przepyszny deser, który stanie się gwiazdą każdej domówki. Aby jeszcze bardziej podkręcić jego smak, przed dodaniem mleka zmieszajmy nasiona z aronią w proszku. Kolor deseru będzie wówczas tak kuszący, że naczynie stanie się puste, zanim się obejrzymy.

Burak w proszku do zupy

Zupy oraz kremy mają grono zagorzałych fanów, jak i zajadłych przeciwników. Ci pierwsi mogliby jadać je codziennie. To właśnie do tej grupy zalicza się większość wegetarian. Nie ma chyba innego dania serwowanego na ciepło, do którego zmieści się tak wiele warzyw naraz. Nie wszystkie zupy gotuje się jednak z przyjemnością. Burak w proszku sprawi natomiast, że proces przygotowywania barszczu wejdzie w nowy wymiar. Dzięki niemu nasze ręce nie zmienią koloru, na ubraniu nie pojawią się niespieralne plamy, a kuchnia wyglądem nie będzie przypominała sceny zbrodni. Jedna mała łyżka naturalnego proszku odpowiada mniej więcej połowie surowego buraka.

Kolorowe sałatki z dodatkami w proszku

Nasza ostatnia propozycja może wydać się banalna. Kto jednak nie lubi sałatek? Są szybkie, zdrowe i smaczne, a wzbogacone o trawę pszeniczną w proszku – także sycące. To jedna z tych potraw, która nigdy się nie znudzi. Możemy stworzyć ją z dowolnych składników, w zależności od naszych własnych preferencji. Ich pokrojenie, przygotowanie sosu oraz wymieszanie całości zajmuje dosłownie kilkanaście minut. To idealne danie dla osób stale żyjących na najwyższych obrotach.

burak-2091568_1280

Najlepsze suplementy dla wegetarian na jesień i zimę

Jesień większości z nas wcale nie kojarzy się z różnokolorowymi liśćmi spadającymi z drzew w parku, ale ze zmienną, głównie deszczową pogodą, błotem i kałużami. Zima już od kilku lat w naszej szerokości geograficznej nie obfituje natomiast w biały puch, który przyjemnie skrzypi pod stopami, ale w smagający twarz jak bicz lodowaty wiatr z elementami śniegu i deszczu. Suplementy dla wegetarian pomogą nam przetrwać ten trudny czas i nie przypłacić tego zdrowiem. Poznajmy kilka z nich, po które powinniśmy sięgać szczególnie w okresie jesienno-zimowym.

Kapsułki z dzikiej róży na wzmocnienie organizmu

Wraz z początkiem jesieni zaczyna się również sezon grypowy. To właśnie w miesiącach od września do grudnia najczęściej dopadają nas przeziębienia. Bardzo łatwo możemy się jednak przed nimi ustrzec. Pomogą nam w tym kapsułki lub, w przypadku osób, mających problem z połykaniem tabletek – proszek z dzikiej róży. Ta powszechnie występująca w Polsce roślina ma nieocenione właściwości, które chronią nas przed popularnymi chorobami. Zawdzięcza je przede wszystkim zawartym w niej witaminom A oraz C. Ta pierwsza sprawia, że nasz układ immunologiczny staje się silniejszy, a ta druga od lat doceniana jest za wzmacnianie odporności.

Gorąca herbata z aronii na ponure jesienne wieczory

Kiedy za oknem panuje depresyjna szarówka, nie ma nic lepszego niż kubek aromatycznej herbaty z aronii w ręku. Gdy napój jest gotowy, możemy wygodnie rozsiąść się w ulubionym fotelu, nakryć miękkim kocem i w pełni oddać się czytaniu wciągającej powieści lub oglądaniu najnowszego serialu. To wymarzony scenariusz na wolny wieczór w okresie, gdy w dni powszednie słońce oglądamy jedynie zza szyby firmowego biurowca, bo ciemno robi się jeszcze na długo przed powrotem do domu. Jeżeli sięgniemy po szklankę naturalnego soku z aronii, możemy nawet złagodzić początkowe objawy stanu zapalnego oraz ból gardła. Wszystko to dzięki witaminie C, która występuje w nim w naprawdę sporych ilościach. Niepowtarzalne walory smakowe aronii to kolejna z wielu jej zalet.

Burak w proszku jako remedium na infekcje

Pora na jeszcze jedną roślinę z naszego rodzimego podwórka. Bardzo często jest ona niedoceniana i pomijana, choć pasuje do wielu potraw. Burak, bo o nim mowa, to nie tylko barszcz świąteczny czy ukraiński. Spożywanie buraka w proszku w okresie jesienno-zimowym pozwoli nam zapobiec powstawaniu infekcji. Wszystko za sprawą jego przeciwwirusowego i przeciwbakteryjnego działania. Warto zatem docenić jego dobroczynny wpływ na nasz organizm i włączać go do jadłospisu częściej niż tylko kilka razy do roku. Z jego udziałem możemy przygotować wiele sałatek, od tych tradycyjnych, z obowiązkowym dodatkiem majonezu, po te lekkie i dietetyczne. Co więcej, burak w proszku to idealny składnik wegetariańskich burgerów. Możemy stworzyć je na bazie kaszy jaglanej, zmielonych roślin strączkowych czy gotowanych jaj oraz bułki tartej. Nie bójmy się kuchennych eksperymentów przy jego użyciu. Jeżeli nie jesteśmy fanami gotowania, wykorzystajmy go chociażby do przygotowania kanapek do szkoły czy pracy. Ich niecodzienna prezentacja na pewno zrobi wrażenie na znajomych. Pamiętajmy też, że wybierając buraka w proszku, unikniemy czerwonych śladów na dłoniach oraz na kuchennym blacie. Jeśli nie przepadamy jednak za jego smakiem, niewielkie ilości możemy dodać do smoothie. Przemycimy w ten sposób garść witamin.

Trawa pszeniczna w proszku na lepszą przemianę materii i nie tylko

Przechodzimy do rośliny, której wielu z nas nie posądzałoby o jakiekolwiek prozdrowotne właściwości. Czas na wyprowadzenie z błędu. Nie każdy wie, że powszechnie znaną pszenicę można skosić po wykiełkowaniu, ale jeszcze przed osiągnięciem pełnego wzrostu. To pierwszy etap produkcji trawy pszenicznej w proszku. Suplement ten bogaty jest w witaminy A i E, ale także żelazo czy potas. Dzięki nim przyspiesza nasza przemiana materii, a tym samym łatwiej jest nam pozbyć się zbędnych kilogramów. To jeszcze nie wszystko! Niejako przy okazji wzmocniony zostaje również nasz układ odpornościowy, przez co dużo łatwiej przychodzi nam stawienie czoła grypie i przeziębieniom. Czy to nie brzmi jak idealny produkt na jesień i zimę? Trawę pszeniczną w proszku z powodzeniem możemy dosypywać do różnych potraw. Poczynając od owsianek, przez sosy i sałatki, po własnoręcznie wypiekany chleb.

Jakie owoce jeść jesienią i zimą?

Jeśli chodzi o świeże owoce, w naszej szerokości geograficznej trudno o lokalną różnorodność po zakończeniu lata. Nie oznacza to jednak, że z tego powodu mamy w ogóle zrezygnować ze spożywania owoców i wykluczyć je z jadłospisu na ponad pół roku. Jednym ze sprawdzonych zamienników są naturalne owoce w proszku. Możemy dodawać je do koktajli lub deserów. Innym pomysłem jest postawienie na owoce importowane. To właśnie podczas chłodniejszych miesięcy w ciepłych krajach przypada sezon na banany czy cytrusy. Dobrym, aczkolwiek pracochłonnym rozwiązaniem, jest przygotowanie na zimę domowych przetworów z sezonowych owoców. Dużo prościej jest je natomiast zamrozić, bez utraty wartości odżywczych.

beetroot-3463259_1280

Wspaniały i pełen zdrowia! Odkryj zdrowie ukryte w burakach

Obecnie ludzie promujący zdrowy tryb życia „oszaleli” na punkcie produktów spożywczych tzw. superfoods. Superfoods nie jest określeniem dietetycznym, ani medycznym, a jedynie marketingowym, które ma wskazywać super zdrowe produkty, o których na co dzień nie każdy słyszał. Z definicji są to organiczne produkty, które cechują wyjątkowe właściwości wpływania na organizm człowieka i skuteczne oczyszczanie ze szkodliwych substancji. Moda sprawia, że z chęcią wiele osób sięga po jagody acai, nasiona chia czy wodę kokosową. Mało kto jednak wie, że do takich super produktów możemy zaliczyć również… buraki! I choć teraz przechodzą one swoisty renesans w polskiej kuchni, to jednak z pewnością wielu rzeczy nadal nie wiesz o tym zdrowym warzywie.

Burak – jego historia i odmiany

Burak to rodzaj rośliny zaliczany do rodziny roślin szarłatowatych i występuje aż w 12 różnych gatunkach. Uprawia się go w południowej Europie, północnej Afryce oraz w Azji. Burak jest rośliną powszechnie uprawianą w Polsce, do której przywędrowały w średniowieczu za czasów Władysława Jagiełły. Wywodzi się on z dzikiego buraka, który rośnie na Bliskim Wschodzie. Pierwsze wzmianki o burakach pochodzą z 722 roku p.n.e z Babilonii. W 1747 roku Andreas Sigismund Marggraf odkrył w tych niezwykłych warzywach sacharozę.

Po starożytnych grekach, buraki szybko trafiły do Hiszpanii oraz Francji. Uprawiane były w ogrodach zarówno przez mnichów, jak i chłopów. Pierwotnie doceniano ich liście, które jedzono jak my dzisiaj, spożywamy szpinak. Dopiero później korzeń buraka zyskał popularność i zyskał nazwę burak ćwikłowy. W 1600 roku we Francji odkryto, że z gotowanych  buraków można uzyskać słodki syrop. Jednak wtedy nie wzbudziło to takiego entuzjazmu i dopiero wspomniany Marggraf nadał temu wydarzeniu odpowiednią rangę. Pierwsza cukrownia powstała w 1801 roku na Dolnym Śląsku. Na popularność cukru produkowanego z buraków wpłyną kryzys w 1806 roku spowodowany blokadą handlową europejskich portów, za pomocą których importowano cukier produkowany z trzciny cukrowej. Dopiero po dekrecie Napoleona powstało ponad 40 cukrowni na terenie Europy i od tej pory burak rozpoczął swoją szeroką karierę.

Główne odmiany buraka to:

  • burak cukrowy;
  • burak ćwikłowy;
  • burak liściowy – boćwina;
  • burak pastewny.

Odkryj go na nowo! Dlaczego warto jeść buraki?

Obecnie burak jest tanim i szeroko dostępnym warzywem, tym bardziej powinniśmy nauczyć się korzystać z jego dobroczynnych właściwości.

W składzie buraków znajdziemy:

  • witaminy: C, A, E, K;
  • witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy;
  • żelazo;
  • potas;
  • magnez;
  • wapń;
  • fosfor;
  • cynk;
  • fluor;
  • bor;
  • miedź;
  • lit.

Ponadto buraki zawierają również kwas jabłkowy, kwas cytrynowy, winny oraz szczawiowy. Ponadto burak jest bogaty w polifenole (ma ich więcej niż czerwone wino), karatoneidy, glikozydy, w tym betaninę. Buraki to także bogate źródło błonnika.

Główne zalety regularnego spożywania buraków to:

  • działanie antynowotworowe;
  • regulowanie ciśnienia tętniczego krwi;
  • właściwości przeciwwirusowe oraz przeciwbakteryjne;
  • wspieranie pracy serca (zmniejsza ryzyko miażdżycy);
  • oczyszczanie jelit z toksyn;
  • regulowanie trawienia;
  • korzystne działanie na libido.

Co, jeśli jednak nie jesteśmy fanami smaków buraka? Odpowiedź jest bardzo prosta! Firma Luxurious Suplements przygotowała suplement, którym jest najwyższej jakości Burak w proszku. Sproszkowany burak doskonale nadaje się jako dodatek do naszych ulubionych potraw. Do tego już jedna łyżeczka sproszkowanego buraka odpowiada właściwościom odżywczym całemu warzywu. Ponadto Burak w proszku dostępny na stronie Bobicapolska.pl to idealny sposób na codzienne spożywanie tego wspaniałego warzywa! Pamiętajmy bowiem, że sięgając po naturalne, zdrowe suplementy musimy spożywać je regularnie.

Przepisy na zdrowie z burakiem

Co najczęściej przygotowujemy z buraków? Burak to doskonały produkt spożywczy, ponieważ można z niego przygotowywać zupy, sosy, pesto, pasty, a nawet ciasta! Brakuje Ci inspirujących pomysłów? Poznaj nasze ulubione przepisy na dania z buraków!

Pesto z buraków – idealne do pieczywa!

Składniki:

  • burak 2 sztuki
  • orzechy piniowe 2 łyżki
  • oliwa 2 łyżki
  • parmezan 3 łyżki
  • czosnek 1 ząbek
  • pieprz do smaku
  • bagietka 1 sztuka

Przepis:

Buraki myjemy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Orzeszki piniowe prażymy na patelni, aż się zarumienią. Gdy buraki są miękkie, wyjmujemy je z piekarnika, studzimy i obieramy. Blendujemy razem z oliwą, prażonymi orzeszkami, parmezanem, czosnkiem i pieprzem – powinniśmy uzyskać jednolitą masę. Gotowe podajemy z bagietką lub innym ulubionym pieczywem.

Zdrowy koktajl z buraka

Do koktajlu bez problemu możemy użyć Buraka w proszku.

Składniki:

  • 1/2 surowego buraka lub łyżeczka buraka w proszku
  • 1/2 jabłka (lub małe jabłko)
  • 1 mała marchewka
  • 5-6 sztuk malin (opcjonalnie)
  • łyżka soku z cytryny (opcjonalnie)
  • ok. 200 ml wody

Warzywa obieram ze skórki, jabłko można, ale nie trzeba. Wrzucamy do blendera razem z wodą i miksujemy chwilę, aż będą rozdrobnione. Odstawiamy na 20 minut i gotowe!

Buraki doskonale jest także wykorzystać jako kiszonki, zakwasy oraz soki.

smoothies-2253430_1280

Oczyszczanie, detoks, głodówki. Jak bezpiecznie usunąć toksyny z organizmu?

Nadmiar pracy, stres, siedzący tryb życia, niezdrowe jedzeni, używki i picie zbyt małej ilości wody – to „grzechy główne” wobec zdrowia, jakie popełniają ludzie żyjący współcześnie. Wszyscy chcemy czuć się dobrze, być fit i wyglądać pięknie, ale niestety, nie każdy wie, jak to zrobić lub po prostu nie ma na to czasu, ani środków. Właśnie z braku czasu wzięła się moda na wszelkiego rodzaju oczyszczania, detoksy oraz głodówki, których głównym celem ma być usunięcie toksyn z organizmu, przyspieszenie metabolizmu – jednym słowem, uzdrowienie naszego ciała. Czy jednak takie sposoby są skuteczne? Czy warto sięgać po takie rozwiązania? Podpowiemy, jak zdrowo i bezpiecznie oczyścić organizm polegając jedynie na naturalnych rozwiązaniach.

Oczyszczanie organizmu z toksyn. Czy warto?

Modne głodówki, diety oparte na kiszonkach, detoksy sokowe – modne, chwytliwe hasła, jednak czy zdrowe? Nie istnieją obecnie żadne, wiarygodne badania, które potwierdzałyby ich dobroczynny lub negatywny wpływ na organizm ludzki. Jednak podchodząc do diety zdroworozsądkowo, powinniśmy zastanowić się nad stosowaniem jakichkolwiek drastycznych rozwiązań. Jeśli na co dzień, przez większość życia dokonujemy złych wyborów żywieniowych oraz nie dbamy o odpowiednią dawkę ruchu, to trzy dni jedzenia samego ryżu lub tydzień picia jedynie soków w niczym nie pomoże!

Jeśli czujemy się źle, nie możemy spać, wypadają nam włosy, mamy rozdwajające się paznokcie to pora, aby zastanowić się nad swoim zdrowiem. Nie wybierajmy jednak rozwiązań tymczasowych. Zastanówmy się na spokojnie, z czego może wynikać nasza zła kondycja oraz samopoczucie. Taki zdrowotny rachunek sumienia, nie jest prosty, ale konieczny, jeśli na poważnie bierze siebie oraz swoje zdrowie. Wieloletnie zaniedbania mogą zaowocować na starość chorobami oraz przypadłościami, które skutecznie utrudnią nam radość z każdego dnia.

Tego nie rób! Niebezpieczne głodówki

Niektórzy twierdzą, że głodówka oczyszcza organizm i jest świetnym sposobem na utratę zbędnych kilogramów. Jeszcze inni twierdzą, że odpowiednia głodówka może mieć wręcz lecznicze działanie. Niestety, ale ponieważ nie istnieją cudowne i szybkie rozwiązania na poprawę naszego zdrowia, dlatego należy pamiętać, że żadna głodówka nie może być traktowana jako lekarstwo na nasze problemy zdrowotne. Jeśli planujemy wprowadzenie jakichkolwiek restrykcji związanych z naszym codziennym żywieniem, musimy udać się do lekarza w celu wykonania podstawowych badań. Inaczej możemy wyrządzić sobie po prostu krzywdę!

Nawet jedno- lub dwudniowa głodówka wymaga specjalnego przygotowania polegającego na stopniowym zmniejszaniu dziennej ilości spożywanych kalorii. Jeśli jesteś mistrzem weekendowego obżarstwa i zaczynania diety „od poniedziałku”, niech ta poniedziałkowa dieta nie będzie głodówką. Nieumiejętnie przeprowadzona głodówka może powodować:

  • zaburzenia układu nerwowego;
  • osłabienie organizmu;
  • spowolnienie metabolizmu;
  • złe samopoczucie, omdlenia.

Dlatego najważniejsze, aby przed wprowadzeniem głodówki oraz wybraniem jej rodzaju skonsultować się z lekarzem. Pamiętajmy bowiem, że jest to metoda stosowana głównie w medycynie alternatywnej i nie ma swojego poparcia w badaniach naukowych.

Detoks organizmu – na czym polega?

Detoksyfikacja, potocznie zwana detoksem do niedawno kojarzyła się głównie z leczeniem uzależnień np. alkoholowych. Obecnie w dobie zanieczyszczenia środowiska, powietrza, sztucznej żywności, detoks stosuje się okresowo w celu polepszenia zdrowia, samopoczucia oraz usunięcia z organizmu sztucznych substancji. Jak zatem powinien wyglądać zdrowy i bezpieczny detoks?

Po pierwsze powinien być racjonalnie rozłożony w czasie i trwać od kilku dni do kilku tygodni. Detoks to czasowe wyeliminowanie produktów pochodzenia zwierzęcego – mięsa i nabiału oraz cukru, a także alkoholu, kawy, czarnej herbaty i oczywiście wszystkich przetworzonych produktów. Dozwolone są jedynie owoce i warzywa, a także razowe produkty takie jak ciemny chleb czy kasze. Mechanizm polega na dostarczeniu w czasie detoksu naszemu organizmowi maksymalnej dawki witamin oraz minerałów. Wspomagająco w detoksie warto sięgnąć po naturalne preparaty takie jak, np. Młoda Pszenica w proszku od Luxurious Suplements lub Burak w proszku, które przyspieszą zdrowe oczyszczenie naszego organizmu.

Usuń toksyny i wzmocnij organizm! Poznaj bezpieczny sposób na lepsze samopoczucie

Bez paniki! Detoks naszego organizmu nie koniecznie musi się jawić jako tygodnie głodu i złego samopoczucia. Przede wszystkim przygotujmy sobie stopniowy plan wprowadzania zmian oraz ulepszeń naszej codzienności. Na początku po prostu…wstańmy z kanapy! Wybierzmy aktywność, która pozwoli nam 30 minut dziennie na ruch, najlepiej na świeżym powietrzu. Po drugie, zacznijmy regularnie sięgać po wodę. Picie wody pomaga w oczyszczaniu organizmu i powinno być codziennym, zdrowym nawykiem. Ponadto codzienna porcja warzyw i owoców! Ze względu na porę roku najlepiej detoksy przeprowadzać latem, kiedy mamy większy wybór sezonowych owoców i warzyw.

Nie bójmy się także sięgać po suplementy! Pamiętajmy jednie, aby wybierać te naturalne, bez GMO oraz sprawdzonego pochodzenia. Warto również wzmocnić odporność. Idealna do tego będzie Dzika Róża w proszku, którą znajdziemy na Bobicopolska.pl lub Aronia w kapsułkach. Wsparcie naturalnych suplementów wspomoże detoks organizmu, ale także doda nam energii i witalności. Stosowanie naturalnych suplementów jest zalecane również po okresie zakończenia detoksu. Warto czerpać z natury to, co najlepsze i dzięki temu, bezpiecznie wspomagać swoje zdrowie.

pills-3114364_1280

Naturalne suplementy – dlaczego warto?

Życie na przestrzeni ostatnich lat zmienia się coraz bardziej. Przemysł, technika i medycyna rozwijają się w szybkim tempie. Ludzie żyją z dnia na dzień w coraz większym stresie oraz pod większą presją obowiązków. Ziemia jest coraz bardziej zanieczyszczona, a media głoszą teorie o tragedii ekologicznej. Codziennie wielu z nas ma do czynienia ze smogiem, modyfikowanym jedzeniem ze sztucznymi dodatkami. Niestety nie uda się nam całkowicie odciąć od tych wszystkich spraw, bo to właśnie one charakteryzują czasy, w których żyjemy. Warto jednak zadbać o siebie, wszystkimi możliwymi sposobami, aby cieszyć się zdrowiem i dobrą formą. Jednym z takich sposobów mogą być naturalne suplementy diety. Dlaczego warto po nie sięgać?

Co to jest suplement diety?

Wokół suplementów od wielu lat toczy się dyskusja, posiadają one bowiem swoje duże grono zwolenników, jak i przeciwników. Zacznijmy jednak od początku. Czym są bowiem suplementy diety?

Suplement diety jest to środek spożywczy, który ma na celu uzupełnienie codziennej diety w witaminy, minerały, bądź inne substancje odżywcze lub fizjologiczne. Mogą mieć postać: kapsułek, tabletek, proszku, naparu. Ponieważ mają ścisły związek ze wspieraniem naszego zdrowia, często są sprzedawane w aptekach, nie świadczy to jednak o ich skuteczności. Wybierając suplementy, należy podejść do zagadnienia z rozwagą. Nie należy sięgać po pierwszy lepszy preparat, którego producent obiecuje cudowne efekty.

Jakie suplementy warto brać?

Przede wszystkim zacznijmy swoją przygodę z suplementacją od tych najbardziej naturalnych. W przyrodzie bowiem występuje wiele witamin i minerałów ukrytych w warzywach, owocach oraz ziołach. Nie dajmy sobie wmówić, że to, co zostało od początku do końca stworzone w laboratorium, jest lepsze. Zwracajmy zatem uwagę na suplementy pochodzenia naturalnego, czyli takie, które spełniają standardy BIO, EKO i nie zawierają GMO, cukru czy sztucznych barwników

Po pierwsze, ze względu na swoje występowanie w przyrodzie będą one dla naszego organizmu najlepiej przyswajalne. Po drugie sprawdźmy skład, który producent zawsze ma obowiązek zamieścić. Na pierwszym miejscu listy są składniki, których dany produkt zawiera najwięcej. Po trzecie, wybierzmy przystępną formę. Dla niektórych lepszym rozwiązaniem będą tabletki, a dla innych proszek, czy napar. Na samym końcu pamiętajmy, że suplementy to nie leki. Mają one za zadanie wspierać nasz organizm. Nigdy nie zastąpią jednak codziennej, zbilansowanej diety oraz odpowiedniej dawki ruchu. Ponadto należy je przyjmować konsekwentnie i regularnie przez dłuższy czas zalecany przez producenta. W kwestiach zdrowotnych należy wykazać się systematycznością, aby móc cieszyć się z dobrych efektów.

Wśród tak szerokiego wyboru suplementów warto zwrócić uwagę na produkty firmy Bobica Polska, a wśród nich szczególnie na młodą pszenicę w formie proszku, a także dobrze znaną dziką różę, dostępną zarówno w proszku, jak i wygodnych kapsułkach.

Trawa pszeniczna – poznaj jej drogocenne właściwości

Młoda pszenica zwana także zielonym złotem, to trawa znana już w starożytności. Od wieków ludzie wiedzieli, że wprowadzenie jej do codziennej diety może mieć dobroczynny wpływ na nasz organizm pod wieloma względami. Trawa pszeniczna zawiera bowiem mnóstwo substancji odżywczych, takich jak:

  • aminokwasy;
  • witaminy z grupy B;
  • kwas foliowy;
  • witamina C;
  • witaminy A, E, K;
  • minerały: ryboflawinę, wapń, fosfor, magnez, potas, sód.

Dzięki tak wielkiemu bogactwu przeciwutleniaczy, chroni nasz organizm przed działaniem wolnych rodników, co pomaga zapobiegać rozwojowi chorób przewlekłych, takich jak: cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, choroby układu krążenia czy nowotwory.

Młoda pszenica doskonale sprawdzi się w detoksykacji organizmu. Jest bowiem bogatym źródłem błonnika, który pomaga regulować przemianę materii oraz oczyszcza jelita. Ponadto substancje w niej zwarte pomagają zapobiec namnażaniu bakterii, grzybów oraz drożdży w układzie pokarmowym.  Wspomaga także układ krwionośny. Po młodą pszenicę powinny sięgać również osoby aktywne, ponieważ działa pobudzająco i poprawia kondycję psychofizyczną. Wybór młodej pszenicy w proszku świetnie sprawdzi się jako dodatek muesli, smoothie, owsianek , jogurtów czy sosów.

Wzmocnij organizm dzięki dzikiej róży

Dziką różę zna wiele osób, zazwyczaj jednak w formie rozgrzewającej herbaty, którą nasze babcie przygotowywały w czasie przeziębienia lub grypy. I słusznie, bowiem dzika róża to prawdziwe bogactwo wzmacniających składników. W dzikiej róży znajdziemy takie składniki jak:

  • kwas foliowy;
  • flawonoidy;
  • witaminy A, B1, B2, E, K, P;
  • garbniki.

Dzięki tym składnikom różę od wielu lat wykorzystuje się także w kosmetologii. Suplementowana regularnie: reguluje nadciśnienie, wzmacnia odporność, łagodzi ból gardła, leczy niestrawność oraz problemy jelitowe, wzmacnia naczynia krwionośne, działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie oraz przeciwgrzybiczo. Zalecana jest również kobietom w ciąży ze względu na obecność kwasu foliowego. Jeśli chcemy ją wprowadzić do codziennej suplementacji, to wybierzmy dziką różę w proszku lub dziką różę w kapsułkach. Dodatkowo kapsułki od Bobico, zostały wzmocnione działaniem aceroli, która wspomaga odporność dzięki potężnej dawce witamy C. Taki skład suplementu sprawia, że kapsułki jeszcze lepiej wspomagają naszą naturalną odporność.

fitness-332278_1280

Naturalne sposoby na wzmocnienie odporności

Kiedy przychodzi jesień i zima, nagle przypominamy sobie, że dobrze byłoby zadbać o naszą odporność. Niestety zazwyczaj wtedy jest już za późno. Odporności naszego organizmu na wirusy, bakterie oraz inne szkodliwe czynniki zewnętrzne, nie zbudujemy z dnia na dzień. Dbanie o wysoką odporność to przede wszystkim codzienne, świadome wybory, których powinniśmy dokonywać również w okresie wiosennym i letnim. Pomimo zaawansowanych technologii i szybkiego rozwoju medycyny, nie liczmy w tej kwestii na półśrodki. Dlatego dowiedz się, co możesz już dzisiaj zrobić dla swojego zdrowia oraz po jakie suplementy oraz preparaty sięgnąć.

Pełnowartościowa dieta to podstawa

Powiedzenie „jesteś tym, co jesz” wcale nie jest stwierdzeniem na wyrost. Nasza codzienna dieta ma bowiem niebagatelny wpływ na nasze zdrowie. Brak odpowiednich mikroelementów oraz witamin może prowadzić do wielu poważnych dolegliwości. Ponadto osobom, które jedzą w niezdrowy sposób, częściej zdarza się chorować sezonowo, np. na grypę. Jaka powinna być zatem nasza codzienna dieta? Przede wszystkim bogata w różne produkty i odpowiednio zbilansowana. To, co absolutnie powinno się w niej znaleźć to: kwasy omega-3, witamina D, błonnik, witamina C, witaminy z grupy B, witamina E, kwas foliowy, minerały: wapń, żelazo, magnez, potas itp. Większość tych składników znajdziemy w owocach, warzywach, kaszach oraz nabiale.

Podstawowymi zasadami zdrowej, zbilansowanej diety są regularne, niezbyt obfite posiłki. W każdym posiłku powinna się znaleźć porcja warzyw i owoców. Ponadto powinniśmy stawiać na chude mięso, ryby, oliwę z oliwek, orzechy, czosnek, kefiry oraz zioła. Zamieniając białe pieczywo na rzez ziarnistego, tłuste mięsa na ryby i drób, frytki na gotowane ziemniaki – odczujemy niesamowitą zmianę w samopoczuciu! Warto również mocno ograniczyć alkohol, papierosy oraz wysoko przetworzone produkty np. chipsy i słodycze. Wprowadzając zdrowszą dietę, zafundujemy naszemu organizmowi nie tylko odtrucie z toksyn, ale również wzmocnimy swoją odporność.

Ruch to zdrowie!

Zaraz po zdrowym odżywianiu, bardzo ważny jest ruch. Obecna moda na fitness może niektórych z nas stresować. Jednak nie bójmy się korzystać z tak szeroko dostępnych sposobów na poprawę swojego samopoczucia i sprawności. Róbmy to przede wszystkim dla swojego zdrowia! Łatwiej nam się będzie ruszyć z przysłowiowej kanapy, jeśli znajdziemy aktywność, którą polubimy. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca co najmniej 150 minut ruchu tygodniowa. To od nas zależy czy będzie to spacer z psem, jazda na rowerze, lub ćwiczenia stacjonarne np. na orbitreku.

Jeśli chodzi o codzienną aktywność, to należy robić przynajmniej 10 000 kroków dziennie. Niestety coraz więcej z nas, prowadzi siedzący tryb życia. Dlatego, aby zrównoważyć 8 godzin pracy za biurkiem, powinno się codziennie ćwiczyć 1 godzinę. Jak powinien wyglądać taki trening? Mogą to być ćwiczenia aerobowe, cardio, wydolnościowe, a dwa razy w tygodniu siłowe, które wzmocnią najważniejsze partie mięśniowe. Dzięki codziennej aktywności, już po kilku tygodniach poczujemy się mocni i silniejsi, a nasze ciało odwdzięczy się nam większą odpornością.

Moc ukryta w naturze

Kiedy uda nam się wprowadzić do naszej codzienności zdrowe jedzenie oraz odpowiednią dawkę ruchu, warto sięgnąć po suplementy. Obecnie na rynku możemy wybierać spośród wielu preparatów różnych firm. Warto jednak postawić na naturę. Zwróćmy uwagę na organiczne, wegańskie preparaty, które nie zawierają cukrów, ani GMO. Idealnymi propozycjami takich produktów, będą sproszkowane wersje superfoods od firmy Bobica.

Wśród serii produktów znajdziemy tylko te wyselekcjonowane, które wspomagają naszą codzienną odporność w różnych aspektach. Na szczególną uwagę spośród nich zasługuje sproszkowana aronia oraz burak. Są one bowiem bogate zarówno w cenne antyoksydanty, jak i podstawowe witaminy oraz minerały, które spożywane regularnie, pomagają wzmacniać skutecznie odporność przez cały rok.

Suplementy diety, które działają

Burak to pyszne warzywo, które poza walorami smakowymi zawiera:

  • kwas foliowy,
  • witaminę C,
  • witaminę B1,
  • witaminę A
  • beta-karoten
  • wapń,
  • potas,
  • mangan,
  • magnez.

Buraki pomagają regulować nadciśnienie oraz poziom cholesterolu. Są bogactwem naturalnych antyoksydantów. Wspomagają wzmacniać odporność organizmu, dlatego ich regularne spożywanie pomoże uniknąć sezonowych infekcji. Jedna łyżeczka buraka w proszku firmy Bobica odpowiada aż całemu owocowi.

Aronia jest jednym z najzdrowszych owoców na świecie i zawiera:

  • witaminę C;
  • rutynę;
  • witaminy: P, E, A, B2, B3;
  • kwas foliowy
  • wapń;
  • żelazo;
  • miedź;
  • jod;
  • bor.

Na co dzień aronia jest trudno dostępna, dlatego wybór aronii w proszku od firmy Bobica to świetny wybór. Ponadto aronia, która jest używana do proszkowania, pochodzi ze słonecznej Chorwacji, a słońce to istotny czynnik dla wartości odżywczych tego owocu. Poza antyoksydantami, wpływem na urodę oraz skórę, aronia doskonale pomaga zwalczać bakterie, wirusy oraz grzyby, dzięki czemu doskonale wspomaga odporność. Jeśli komuś nie odpowiada jednak sproszkowana forma aronii, może sięgnąć również po herbatę z aronii oraz czysty sok z aronii.

lawenda

Naturalne sposoby na relaks w domowym zaciszu

lawenda

Pędząc za pracą i prowadząc aktywny tryb życia, spędzając większość własnego czasu poza domem, niewiele osób zwraca uwagę na potrzebę zatrzymania się i relaksu, tak niezbędną w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Na szczęście istnieją naturalne sposoby na regeneracje, które niewielkim wysiłkiem pozwalają na organizacje małego SPA w zaciszu własnych czterech kątów.

Wszystko w twoich rękach

Na pewno wielu z nas nie odmówiłoby profesjonalnego masażu relaksacyjnego, jednak nie zawsze mamy na to czas czy pieniądze. Wszakże dla chcącego nic trudnego, tak więc za pomocą własnych dłoni można zapewnić sobie chwilę relaksu siadając przed lustrem. Mowa tu o relaksacyjnym masażu twarzy, którego wykonanie nie powinno sprawić większych trudności. Odpowiednio wykonany powinien uspokajać i łagodzić napięcie mięśni.  Poza tym będzie też miał działanie upiększające, nieobojętne dla wszystkich chcących zachować piękny wygląd twarzy na dłużej. Samodzielnie wykonany masaż twarzy może wspomagać wygładzanie i ujędrnianie skóry, redukowanie obrzęków, a także wpływa pozytywnie na gospodarkę wodną i limfatyczną twarzy. Należy jednak zaznaczyć, że niewskazanie jest wykonywanie takiego zabiegu u kobiet w ciąży, w czasie występowania zapalnych zmian skórnych, zmian zapalnych gardła i dziąseł czy opryszczki, a także problemów z krążeniem.

Jedną z podstawowych metod masażu twarzy, którą można wykonać w domu jest stosowanie ruchów okrężnych – kierując się od dołu twarzy ku czołu. Przed wykonaniem zabiegu twarz należy umyć i delikatnie osuszyć. Wykonywanie okrężnych ruchów całą dłonią należy rozpocząć od szyi, twarz masujemy od środka w kierunku uszu, nie zapominając o ustach. Na początku wykonywania masażu nacisk na skórę powinien być delikatny. Intensywność można zwiększać, pamiętając jednak, żeby nie naciągać sobie skóry i nie sprawiać bólu. Masować możemy też okolice oczu, używając już tylko opuszków palców, nie całej powierzchni dłoni. Skóra w okolicach oczu jest bardzo delikatna, ruch musi być płynny i z niewielkim naciskiem, okręgi zaczynamy od środka oka w kierunku łuku brwiowego, następnie do zewnętrznego kącika oka, i wracając do środka przez powiekę dolną. W czasie masażu można też zastosować serum czy ulubiony krem. Inną techniką jest uciskanie kolejnych partii ciała kostkami dłoni złożonej w pięść. Tak jak w poprzedniej metodzie ważne jest aby masaż wykonywać od dołu do góry i od środka na zewnątrz twarzy.

Napary

Picie różnych naparów ziołowych ma pozytywny wpływ na rozluźnienie organizmu. Jednym z najbardziej znanych i cenionych jest napar z aronii. Napój ten ma właściwości rozluźniające, a także uspokajające. Pozwala wyciszyć organizm zarówno emocjonalnie, jak i fizycznie. Dostępna w naszym sklepie herbata z aronii pozytywnie wpływa na obniżenie ciśnienia. Działanie te w sposób pośredni wpływa również na rozluźnienie organizmu.

Innym, również powszechnie używanym sposobem na relaks jest waleriana. Jej zalety znano już w czasach starożytnych. Oprócz właściwości uspokajających i relaksacyjnych, ma także działanie poprawiające jakość snu. Stosuje się ja w leczeniu bezsenności. Napar taki można pić nawet to trzech razy dziennie

Wszechstronne zastosowanie lawendy

Pozostając w temacie naparów – roślinę tę także można zalewać wrzątkiem, skutecznie stosując ją jako sposób na relaks. Jednak łatwiejszym sposobem będzie wybieranie kapsułek z proszkiem z lawendy. Pomaga ona niwelować nadmiar stresu, a także walczyć z uczuciem lęku i niepokoju. Pozytywnie wpływa także na czynności poznawcze naszego mózgu, zmniejsza również napięcie i poprawia sen.

Lawenda znana była już w starożytności. Egipcjanie znali jej uspokajające właściwości i ale znaleźli dla niej zastosowanie również do mumifikacji zwłok. Rzymianie natomiast, tak jak ludzie w obecnych czasach, zażywali kąpieli z dodatkiem lawendy. W średniowieczu natomiast wierzono, że pozwala ona uchronić przed dżumą.

Kolejnym atutem lawendy w zapewnieniu relaksu jest jej niepowtarzalny zapach, dzięki czemu znajduje ona zastosowanie w aromaterapii. Podgrzanie olejku lawendowego pomaga się odprężyć, można go stosować używając specjalnych lamp lub kominków do aromaterapii. Kilka kropel takiego olejku można też dodać do wody, zapewniając sobie relaksacyjną kąpiel, która dzięki dodaniu tego składnika będzie też miała właściwości nawilżające. Mycie się w wodzie z dodatkiem olejku lawendowego redukuje też napięcie mięśni skutecznie rozluźniając zestresowane ciało. Jeżeli odczuwasz stres związany z przebywaniem w zatłoczonych miejscach takich jak np. środki komunikacji miejskiej, możesz wmasować kilka kropel tego olejku w skronie, jego zapach pomoże w uspokojeniu.

Podsumowanie

Każdy powinien znaleźć czas na chwilę relaksu, co będzie miało znaczący wpływ na poprawne funkcjonowania zarówno ciała jak i umysłu. Szerokie zastosowanie lawendy, aceroli i innych naturalnych substancji, pozwala nie tylko zadbać o zdrowie ciała, ale także ducha. Naturalne produkty znajdziesz w naszym sklepie online.

acerola

Acerola – magiczna wiśnia z Barbados

acerola

Nie każdy z nas miał styczność z tym egzotycznym owocem. Jednakże warto zastanowić się nad włączeniem go do codziennej diety, ze względu na wiele prozdrowotnych właściwości, jakimi się cechuje. Jest stosowana w okresach przejściowych, z pewnością pomoże uchronić się przed zachorowaniem na przeziębienie czy też grypę.

Podstawowe informacje

Acerola (łac. Malpighia glabra) jest rozłożystym krzewem o stale zielonych liściach, występującym naturalnie od południa Stanów Zjednoczonych aż po północą cześć Ameryki Południowej. Jej małe, mięsiste i kwaśne owoce o barwie purpurowo-czerwonej przypominają dobrze znane Europejczykom owoce wiśni i czereśni. Wyjaśnia to potoczą nazwę owocu, jaka przyjęła się na naszym kontynencie.

Już rdzenni mieszkańcy Ameryki Środkowej, a także rejonów Amazonii wiedzieli o leczniczych właściwościach tej rośliny. Stosowaną ją w medycynie naturalnej w celu leczenia zaburzeń pracy wątroby, dolegliwościach płucnych, a także w leczeniu anemii czy radzeniu sobie z objawami ospy wietrznej. Szerszym zainteresowaniem zaczęła cieszyć się w drugiej połowie XX wieku, zaraz po rozpowszechnieniu raportu o składnikach odżywczych znajdujących się w tym owocu, głownie ogromnej ilości witaminy C w nim zawartej. Acerolę możemy w dzisiejszych czasach spotkać pod postacią soków, proszku, tabletek czy zamrożonych koncentratów.

Prozdrowotne własności aceroli

Główną cechą wpływającą na zdrowotne właściwości aceroli jest zawartość witaminy C. Przekracza ilość tego składnika w porównaniu do innych owoców popularnie uważanych za skarbnice tej substancji. Zielone owoce aceroli mają 90 razy więcej tego składnika, niż dojrzałe owoce pomarańczy. Kiedy acerola dojrzewa i jej owoce stają się czerwone, zawartość witaminy C spada o połowę. Mimo to, zjedzenie trzech małych owoców dziennie tej rośliny wystarcza, aby pokryć zapotrzebowanie na tę substancję odżywczą w przypadku dorosłego człowieka. Zawartość tego składnika w 100 g masy świeżego produktu to średnia 1500 mg, czyli ok. 3% całościowego składu tego owocu. Wartość ta może się jednak wahać w przedziale między 1000, a nawet 4500 mg. Dla porównania w cytrynach, popularnie uważanych za doskonałe źródło tej witaminy, możemy znaleźć jej tylko średnio 54mg w 100 g tego owocu.

Wśród właściwości witaminy C można wymienić między innymi wspomaganie procesów ochronnych organizmu przed nowotworami, ogólne wzmacnianie odporności, wpływ na regeneracje układu krążenia, w tym wyrównywanie ciśnienia tętniczego czy wspomaganie profilaktyki zapobiegania występowaniu miażdżycy, wpływa też pozytywnie na ilość cholesterolu w organizmie.

Nie można jednak nie wymienić innych czynników, które wyróżniają acerole jako owoc o wszechstronnym działaniu. Zawiera również takie składniki jak: karotenoidy (jest ich aż 17), z czego najliczniejszy jest beta-karoten, stanowiący ¾ zawartości wszystkich karotenoidów w tym owocu. Jak wiadomo składnik ten może wspomagać opalanie i jest naturalnym, i organicznych filtrem UV dla naszej skóry. Poza tym w aceroli możemy znaleźć:

– antyoksydanty odpowiedzialne na walkę z procesami starzenia, a także ochronę przed rakiem,

– witaminę A, której  właściwości to: wspomaganie naszego wzroku, czy zwiększanie odporności,

– witaminy z grupy B (niacynę, ryboflawinę i taminę), które między innymi korzystnie wpływają na nasze samopoczucie,

– kwas foliowy, tak ważny dla kobiet w ciąży, niezbędny również do zapewnienia prawidłowego działania układu nerwowego oraz układu krążenia, wspomagania rozwoju komórek,

– potas będący jedną z podstaw prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Odpowiedzialny jest między innymi  za rozprowadzanie składników odżywczych do komórek organizmu, w tym również tlenu. Oprócz tego odpowiada również za pozbywanie się niepotrzebnych człowiekowi produktów powstałych w procesach przemiany materii,

– fosfor odpowiedzialny przede wszystkim za funkcjonowanie układu kostnego w organizmie, a także zdrowie zębów. Składnik ten odpowiada również za wspomaganie utrzymania odpowiedniego poziomu równowagi kwasowej i zasadowej w ciele człowieka.

Ponadto, w aceroli możemy zleźć też takie składniki jak: wapń, magnez, żelazo, kwas jabłkowy, cynk czy sód, mające wpływ na funkcjonowanie organizmu człowieka.

Acerola nie tylko składnikiem diety

Ten wszechstronny owoc znajduje też zastosowanie w pielęgnacji zewnętrznej naszego ciała.  Wyciągi  z tego owocu można odszukać w składzie wielu naturalnych kosmetyków takich jak kremy czy maseczki  do stosowania na twarz i dekolt. Zawartość witaminy C wspomaga procesy syntezy koleganu, a także uszczelniania naczyń krwionośnych. Sprawia to, że nasza skóra jest odpowiednio nawilżona i bardziej elastyczna. Poza tym można też wymienić jej działanie przeciwtrądzikowe i przeciwzmarszczkowe – dzięki zawartości, wspominanego wcześniej, beta-karotenu, w tym owocu. Działanie antyoksydacyjne powoduje opóźnianie starzenia się skóry. Oprócz tego acerola pozytywnie wpływa na zdrowie naszych dziąseł oraz wzroku. Ogranicza zagrożenia wystąpienia zaćmy lub problemów z siatkówką oka.

Podsumowanie

Należy rozważyć stosowanie suplementów diety zawierających w swoim składzie acerole. Składnik ten mający wielowymiarowe działanie, na pewno pozytywnie wpłynie na funkcjonowanie organizmu i pozwoli cieszyć się dobrym zdrowiem i samopoczuciem nawet w okresach zwiększonego narażenia na przeziębienie i grypę. Zachęcamy do zapoznania się z naszą ofertą i zakup aceroli w naszym sklepie.