Obecnie ludzie promujący zdrowy tryb życia „oszaleli” na punkcie produktów spożywczych tzw. superfoods. Superfoods nie jest określeniem dietetycznym, ani medycznym, a jedynie marketingowym, które ma wskazywać super zdrowe produkty, o których na co dzień nie każdy słyszał. Z definicji są to organiczne produkty, które cechują wyjątkowe właściwości wpływania na organizm człowieka i skuteczne oczyszczanie ze szkodliwych substancji. Moda sprawia, że z chęcią wiele osób sięga po jagody acai, nasiona chia czy wodę kokosową. Mało kto jednak wie, że do takich super produktów możemy zaliczyć również… buraki! I choć teraz przechodzą one swoisty renesans w polskiej kuchni, to jednak z pewnością wielu rzeczy nadal nie wiesz o tym zdrowym warzywie.
Burak – jego historia i odmiany
Burak to rodzaj rośliny zaliczany do rodziny roślin szarłatowatych i występuje aż w 12 różnych gatunkach. Uprawia się go w południowej Europie, północnej Afryce oraz w Azji. Burak jest rośliną powszechnie uprawianą w Polsce, do której przywędrowały w średniowieczu za czasów Władysława Jagiełły. Wywodzi się on z dzikiego buraka, który rośnie na Bliskim Wschodzie. Pierwsze wzmianki o burakach pochodzą z 722 roku p.n.e z Babilonii. W 1747 roku Andreas Sigismund Marggraf odkrył w tych niezwykłych warzywach sacharozę.
Po starożytnych grekach, buraki szybko trafiły do Hiszpanii oraz Francji. Uprawiane były w ogrodach zarówno przez mnichów, jak i chłopów. Pierwotnie doceniano ich liście, które jedzono jak my dzisiaj, spożywamy szpinak. Dopiero później korzeń buraka zyskał popularność i zyskał nazwę burak ćwikłowy. W 1600 roku we Francji odkryto, że z gotowanych buraków można uzyskać słodki syrop. Jednak wtedy nie wzbudziło to takiego entuzjazmu i dopiero wspomniany Marggraf nadał temu wydarzeniu odpowiednią rangę. Pierwsza cukrownia powstała w 1801 roku na Dolnym Śląsku. Na popularność cukru produkowanego z buraków wpłyną kryzys w 1806 roku spowodowany blokadą handlową europejskich portów, za pomocą których importowano cukier produkowany z trzciny cukrowej. Dopiero po dekrecie Napoleona powstało ponad 40 cukrowni na terenie Europy i od tej pory burak rozpoczął swoją szeroką karierę.
Główne odmiany buraka to:
- burak cukrowy;
- burak ćwikłowy;
- burak liściowy – boćwina;
- burak pastewny.
Odkryj go na nowo! Dlaczego warto jeść buraki?
Obecnie burak jest tanim i szeroko dostępnym warzywem, tym bardziej powinniśmy nauczyć się korzystać z jego dobroczynnych właściwości.
W składzie buraków znajdziemy:
- witaminy: C, A, E, K;
- witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy;
- żelazo;
- potas;
- magnez;
- wapń;
- fosfor;
- cynk;
- fluor;
- bor;
- miedź;
- lit.
Ponadto buraki zawierają również kwas jabłkowy, kwas cytrynowy, winny oraz szczawiowy. Ponadto burak jest bogaty w polifenole (ma ich więcej niż czerwone wino), karatoneidy, glikozydy, w tym betaninę. Buraki to także bogate źródło błonnika.
Główne zalety regularnego spożywania buraków to:
- działanie antynowotworowe;
- regulowanie ciśnienia tętniczego krwi;
- właściwości przeciwwirusowe oraz przeciwbakteryjne;
- wspieranie pracy serca (zmniejsza ryzyko miażdżycy);
- oczyszczanie jelit z toksyn;
- regulowanie trawienia;
- korzystne działanie na libido.
Co, jeśli jednak nie jesteśmy fanami smaków buraka? Odpowiedź jest bardzo prosta! Firma Luxurious Suplements przygotowała suplement, którym jest najwyższej jakości Burak w proszku. Sproszkowany burak doskonale nadaje się jako dodatek do naszych ulubionych potraw. Do tego już jedna łyżeczka sproszkowanego buraka odpowiada właściwościom odżywczym całemu warzywu. Ponadto Burak w proszku dostępny na stronie Bobicapolska.pl to idealny sposób na codzienne spożywanie tego wspaniałego warzywa! Pamiętajmy bowiem, że sięgając po naturalne, zdrowe suplementy musimy spożywać je regularnie.
Przepisy na zdrowie z burakiem
Co najczęściej przygotowujemy z buraków? Burak to doskonały produkt spożywczy, ponieważ można z niego przygotowywać zupy, sosy, pesto, pasty, a nawet ciasta! Brakuje Ci inspirujących pomysłów? Poznaj nasze ulubione przepisy na dania z buraków!
Pesto z buraków – idealne do pieczywa!
Składniki:
- burak 2 sztuki
- orzechy piniowe 2 łyżki
- oliwa 2 łyżki
- parmezan 3 łyżki
- czosnek 1 ząbek
- pieprz do smaku
- bagietka 1 sztuka
Przepis:
Buraki myjemy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Orzeszki piniowe prażymy na patelni, aż się zarumienią. Gdy buraki są miękkie, wyjmujemy je z piekarnika, studzimy i obieramy. Blendujemy razem z oliwą, prażonymi orzeszkami, parmezanem, czosnkiem i pieprzem – powinniśmy uzyskać jednolitą masę. Gotowe podajemy z bagietką lub innym ulubionym pieczywem.
Zdrowy koktajl z buraka
Do koktajlu bez problemu możemy użyć Buraka w proszku.
Składniki:
- 1/2 surowego buraka lub łyżeczka buraka w proszku
- 1/2 jabłka (lub małe jabłko)
- 1 mała marchewka
- 5-6 sztuk malin (opcjonalnie)
- łyżka soku z cytryny (opcjonalnie)
- ok. 200 ml wody
Warzywa obieram ze skórki, jabłko można, ale nie trzeba. Wrzucamy do blendera razem z wodą i miksujemy chwilę, aż będą rozdrobnione. Odstawiamy na 20 minut i gotowe!
Buraki doskonale jest także wykorzystać jako kiszonki, zakwasy oraz soki.