aronia-1584611_1280

Jak wykorzystywać produkty naturalne w proszku w kuchni?

Na włączenie suplementów do codziennej diety decyduje się coraz większa liczba wegetarian. Po złożeniu zamówienia i odebraniu paczki od kuriera wielu z nas zaczyna jednak zastanawiać się, w jaki sposób je przyjmować. Te w kapsułkach wystarczy po prostu połknąć przed lub po posiłku, ale co zrobić z produktami naturalnymi w proszku? Odpowiedź jest prosta: wykorzystać je w kuchni! Doskonale sprawdzą się jako dodatek do najróżniejszych potraw. Oto garść naszych propozycji.

Naturalne owoce w proszku na śniadanie

Pierwsza okazja przydarza się każdego ranka, podczas przygotowywania śniadania. Rzesze wegetarian zaczynają dzień od owsianki lub miski płatków kukurydzianych czy muesli z mlekiem. To bardzo dobry wybór, takie dania są bowiem po pierwsze wyjątkowo proste, a po drugie pełnowartościowe, dzięki czemu pozostajemy syci przez kilka godzin. Aronia w proszku bardzo dobrze sprawdza się jako jeden ze składników takiego śniadania. Możemy dosypać ją zarówno do muesli, jak i do owsianki. W towarzystwie innych owoców oraz orzechów zapewni nam niezapomniane doznania smakowe. Ilość proszku zależy wyłącznie od naszych preferencji. Jeśli chcemy, by aromat aronii dominował w potrawie – dosypmy przynajmniej dwie łyżeczki.

Wegetariańskie kanapki z produktami naturalnymi w proszku

Osoby, które jeszcze od czasów dzieciństwa pałają niechęcią do owsianek, na śniadanie zazwyczaj jadają kanapki. Suplementy dla wegetarian i w tym przypadku będą dobrym dodatkiem. Jeżeli tylko mamy do dyspozycji blender, bez trudu przygotujemy najróżniejsze pasty kanapkowe z ich udziałem. Smarowanie chleba masłem czy serkami topionymi każdemu może się kiedyś znudzić. Nie oznacza to jednak, że w takiej sytuacji musimy szukać zamienników dla kanapek. Zamiast tego możemy je po prostu urozmaicić. W tym celu postawmy na pasty na bazie strączków. Trawa pszeniczna w proszku będzie dopełnieniem smarowidła, stworzonego na bazie fasoli lub ciecierzycy z puszki. Wystarczy, że do kielicha blendera dodamy ulubione przyprawy, a otrzymamy w pełni zbilansowaną pastę o wysokiej zawartości białka. Pamiętajmy jednak, aby przygotować ją dzień naprzód, na przykład wieczorem. W przeciwnym wypadku rano możemy niechcący obudzić innych domowników lub sąsiadów. Jeśli nie znajdziemy jednak czasu na zrobienie pasty, możemy po prostu zwieńczyć kanapki burakiem w proszku. Dzięki niemu zyskają one nie tylko niepowtarzalny smak, ale i wygląd!

Pełnowartościowe koktajle z suplementami dla wegetarian

Kolejny standardowy element wegetariańskiego menu to koktajle na bazie wody, soków owocowych, kefiru lub mleka. Mogą być spożywane na drugie śniadanie lub jako przekąska. Wzbogacone o źródło białka są natomiast dobrym pomysłem na posiłek potreningowy. Protein nie musimy jednak wcale czerpać z odżywek białkowych. Zamiast nich dosypmy do koktajlu trawę pszeniczną w proszku, która obok całej gamy witamin i minerałów, jest bogata właśnie w białko. Pełnię smaku osiągniemy natomiast dzięki ulubionym owocom. W smoothie najlepiej sprawdzają się dojrzałe banany, truskawki czy mango.

Bobica produkty naturalne w deserach

Czas na odrobinę rozpusty, czyli ten punkt jadłospisu, na myśl o którym większość z nas z radością zaciera ręce. Mowa oczywiście o słodkich deserach. Wegetarianie na ogół wybierają ich zdrowsze wersje. Naturalne owoce w proszku będą w takim przypadku wręcz wymarzonym dodatkiem. Możemy posypać nimi porcję lodów lub sorbetu, ale nie tylko. Świat kulinarny podbijają niezwykle łatwe do przygotowania puddingi z nasion chia. Aby je stworzyć, wystarczy zalać garść nasion zimnym mlekiem i wstawić na noc lub na kilka godzin do lodówki. W ten sposób otrzymujemy przepyszny deser, który stanie się gwiazdą każdej domówki. Aby jeszcze bardziej podkręcić jego smak, przed dodaniem mleka zmieszajmy nasiona z aronią w proszku. Kolor deseru będzie wówczas tak kuszący, że naczynie stanie się puste, zanim się obejrzymy.

Burak w proszku do zupy

Zupy oraz kremy mają grono zagorzałych fanów, jak i zajadłych przeciwników. Ci pierwsi mogliby jadać je codziennie. To właśnie do tej grupy zalicza się większość wegetarian. Nie ma chyba innego dania serwowanego na ciepło, do którego zmieści się tak wiele warzyw naraz. Nie wszystkie zupy gotuje się jednak z przyjemnością. Burak w proszku sprawi natomiast, że proces przygotowywania barszczu wejdzie w nowy wymiar. Dzięki niemu nasze ręce nie zmienią koloru, na ubraniu nie pojawią się niespieralne plamy, a kuchnia wyglądem nie będzie przypominała sceny zbrodni. Jedna mała łyżka naturalnego proszku odpowiada mniej więcej połowie surowego buraka.

Kolorowe sałatki z dodatkami w proszku

Nasza ostatnia propozycja może wydać się banalna. Kto jednak nie lubi sałatek? Są szybkie, zdrowe i smaczne, a wzbogacone o trawę pszeniczną w proszku – także sycące. To jedna z tych potraw, która nigdy się nie znudzi. Możemy stworzyć ją z dowolnych składników, w zależności od naszych własnych preferencji. Ich pokrojenie, przygotowanie sosu oraz wymieszanie całości zajmuje dosłownie kilkanaście minut. To idealne danie dla osób stale żyjących na najwyższych obrotach.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *