lavender-894919_1280

Lawenda i jej dobroczynna moc

Lawenda to roślina, która większości z nas kojarzy się z francuską Prowansją. Coraz częściej jest uprawiana również w Polsce, gdzie zwraca uwagę przepięknym wyglądem oraz szerokim wachlarzem właściwości. Wśród nich należy wymienić aspekty lecznicze i zdrowotne, jakie z całą pewnością warto poznać. Przekonaj się, że lawenda to nie tylko piękny zapach. Roślinę tą charakteryzuje szereg zastosowań!

Krótko o składzie i właściwościach lawendy

Roślina ta jest skarbnicą pięknego zapachu i wielu cennych substancji. Kwiaty lawendy zawierają bardzo sporą ilość garbników, jak i sole mineralne, kumaryny, kwasy organiczne, fitosterole, antocyjany czy triterpeny. W składzie lawendy należy także wymienić olejek eteryczny, który się z niej pozyskuje. To bardzo złożona i cenna substancja, w której można znaleźć między innymi: garbniki, linanol, furfurol, pinen, geraniol, związki mineralne czy cukier.

Olejek lawendowy uznawany jest za najcenniejszy, gdyż zawiera wiele rzadko spotykanych składników o wszechstronnych właściwościach. Charakteryzuje się działaniem: uspokajającym, oczyszczającym, łagodzi dolegliwości skórne oraz relaksuje. Lawendę wyróżnia szereg zastosowań, ponieważ stosowana jest w kuchni, kosmetyce oraz w celach zdrowotnych. To jednocześnie bardzo skuteczny środek na insekty. Nadaje się do spożywania na surowo, jak również w postaci: nalewek, przypraw, naparu czy w formie wspomnianego olejku.

Lawenda i jej zastosowanie – zdrowie

Lawenda to roślina, którą przede wszystkim charakteryzują właściwości lecznicze. Olejek lawendowy wykorzystywany jest od wieków w medycynie naturalnej ze względu na swoje bardzo rozległe działanie. Związki aromatyczne zawarte w olejku łagodzą układ nerwowy. Dlatego eliminują napięcie nerwowe, redukują napięcie nerwowe, uspokajają, eliminują stres emocjonalny oraz ułatwiają zasypianie. Działanie olejku można wzmocnić sięgając po kapsułki zawierające 100% naturalnej lawendy. Jest to produkt odpowiedni dla wegetarian i nie tylko, który spełni oczekiwania dzisiejszych, zabieganych i bardzo często zestresowanych ludzi. Zasuszone liście i kwiaty zamknięte w płóciennym woreczku wykazują podobne działanie do olejku oraz wspomnianych kapsułek. Ich aromat pomaga się zrelaksować, łagodzi uczucie znużenia oraz zmęczenia. Pozytywnie wpływa na koncentrację, jak i niesie ukojenie w trakcie relaksującego masażu lub kąpieli.

Roślina ta w postaci przyprawy lub naparu polecana jest osobom zmagającym się z problemami ze strony układu pokarmowego. Lawenda przyspiesza trawienie, pobudza wydzielanie soków trawiennych oraz żółci, przyspiesza ruchy perystaltyczne, poprawia apetyt, łagodzi wzdęcia i kolki. Sprawdzi się także w przypadku zaparć, jak i dolegliwości związanych z niestrawnością. Po napar z lawendy warto również sięgnąć w trakcie bólu brzucha oraz w celu łagodzenia bólu miesiączkowego. Olejek lawendowy posiada właściwości przeciwbakteryjne i antyseptyczne. Sprawia to, że jest bardzo przydatny w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych. Doskonale sprawdzi się w trakcie płukania gardła, ale i inhalacji.

Pozostałe zastosowania lawendy – insekty i kuchnia

Lawenda to roślina o bardzo intensywnym, ale i pięknym zapachu. Warto podkreślić, że odmiana wąskolistna wabi pszczoły, jednak inne już insekty odstrasza. Dlatego pragnąc zmniejszyć ilość komarów w otoczeniu domu, poleca się założyć rabaty z tej rośliny wokół budynku. Ciekawą propozycją jest z pewnością posadzenie lawendy w donicy i ustawienie jej na parapecie lub w okolicy drzwi. Niezastąpiony w tym przypadku jest również olejek lawendowy, który skutecznie odstrasza komary po posmarowaniu ciała. Jednocześnie łagodzi zaczerwienienie, swędzenie i ból po ugryzieniu komara.

Uważa się również, że intensywna woń oraz składniki zawarte w olejku eterycznym wykazują działanie odstraszające kleszcze. Dlatego też olejek ten warto zastosować na ciało, jak i ubranie przed wyjściem do lasu. Można także rozważyć i w tym przypadku posadzenie roślin w ogrodzie.

Lawenda to roślina o bardzo wszechstronnym działaniu, dlatego bardzo chętnie stosowana jest w kuchni. Istnieje możliwość stosowania jej w postaci surowej, suszonej oraz w formie ekstraktu lawendowego. Doskonale pasuje do dań z grilla, zupy rybnej, pieczeni baraniej oraz duszonego mięsa. Świeże liście lawendy idealnie uzupełnią: ocet winny, sałatki warzywne oraz sosy. W trakcie przygotowania deserów również warto sięgnąć po lawendę, zwłaszcza w czasie przygotowywania wyrobów z czekolady, budyniów, lodów i innych słodyczy. Zdecydowanie warto wypróbować samodzielne aromatyzowanie cukru z wykorzystaniem lawendy, który doskonale nada się w trakcie szykowania deseru lub wypieku. Nieoceniony jest także miód lawendowy, charakteryzujący się delikatnym aromatem oraz bursztynową barwą.

Olejek lawendowy wykazuje działanie przeciwbakteryjne, antyseptyczne i przeciwgrzybicze. Dlatego polecany jest osobom zmagającym się z trądzikiem oraz tłustą cerą. Dodatkowo posiada właściwości relaksujące i wyciszające, dlatego jest nieodłącznym elementem masaży oraz kąpieli.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *