acerola-2670143_1280

Poznaj najważniejsze fakty o witaminie C!

Witaminy, jak i mikroelementy są bardzo ważne dla funkcjonowania naszego organizmu. Dlatego w codziennej diecie powinno się je uwzględnić, podobnie jak właściwą ilość kalorii. Witamina C jest z pewnością jedną z ważniejszych, dlatego warto poznać cztery owoce charakteryzujące się najwyższą jej zawartością. Uzupełnij swoją wiedzę także o najistotniejsze informacje o tej witaminie! Przekonaj się, po jakie owoce warto sięgnąć.

Witaminę C znajdziesz w owocach

Witaminę C ludzki organizm nie jest w stanie samodzielnie syntetyzować ani magazynować, dlatego musimy ją stale dostarczać wraz z dietą. Natomiast nadmiar spożytej witaminy wydalany jest z moczem. Substancja ta posiada szereg bardzo pozytywnych właściwości, wśród których należy wymienić: udział w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, zmniejsza uczucie zmęczenia, poprawia wchłanianie żelaza, pomaga utrzymać równowagę układu nerwowego oraz jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania naczyń krwionośnych. Odpowiednia podaż tej witaminy pozytywnie wpływa na kości, zęby, stawy oraz zdrowy wygląd skóry. Warto także zaznaczyć, że witamina C jest bardzo silnym antyoksydantem. Chroni on komórki przed stresem oksydacyjnym. Jednocześnie bierze udział w poprawie gospodarki energetycznej organizmu.

Powszechnie uważa się, że: sok z cytryny, owoce rokitnika, pomarańcze oraz natka pietruszki posiadają dużą zawartość witaminy C. Nic bardziej mylnego. Poznaj cztery owoce, które posiadają jej naprawdę duże ilości!

Owoce o największej ilości witaminy C – poznaj czterech faworytów!

Wspomniane owoce, wyróżniające się bardzo wysoką zawartością witaminy C, są coraz powszechniejsze w Polsce. W niektórych przypadkach możliwa jest także ich uprawa. Największą zawartość witaminy C ma śliwka kakadu, następnie: owoc camu camu, dzika róża i acerola. Poznaj ich krótką charakterystykę, pochodzenie i najistotniejsze informacje.

Śliwka kakadu to owoc pochodzący z Australii, który najczęściej spożywany jest na surowo lub w formie dżemu. Niemniej z dostępnością tego owocu mogą być spore trudności. Znacznie lepiej wygląda ta kwestia w przypadku camu camu, który w Europie można kupić w formie proszku. Owoc ten pochodzi z Brazylii oraz Peru, gdzie rosną w puszczy amazońskiej. Camu camu poza dużą zawartością witaminy C, zawiera także w swoim składzie: minerały, aminokwasy, potas, ryboflawinę, żelazo, leucynę. Owoc ten coraz częściej staje się naturalną alternatywą dla syntetycznego kwasu askorbinowego.

Dzika róża, zwłaszcza jej owoc jest bardzo powszechnym surowcem rozpowszechnionym w całym kraju. Posiada szereg zastosowań, jak i możliwości obróbki. Jej owoce doskonale nadają się do suszenia w niskiej temperaturze oraz jako składnik dżemów czy konfitur. Owoc dzikiej róży zawiera sporą ilość witaminy C, a także: witaminy (z grupy B, P, E i K), prowitaminę A, garbniki, pektyny, karotenoidy, bioflawonoidy, olejki eteryczne, kwasy organiczne oraz sole mineralne. Warto także podkreślić, że pozyskiwanym surowcem z tej rośliny mogą być również płatki jej kwiatów.

Natomiast acerola to kolejny, egzotyczny owoc pochodzący z Ameryki Południowej. Niemniej jest bardzo powszechna w Polsce, gdzie można znaleźć soki z jej wyciągiem oraz inne produkty. Posiada szereg zdrowotnych zastosowań, ponieważ doskonale wspiera pracę układu krwionośnego, stymuluje nerki oraz wątrobę, niweluje stany zapalne oraz wspiera procesy gojenia się ran.

Znajdź najlepsze źródło witaminy C dla siebie!

Warto zauważyć, że bioflawonoidy zawarte choćby w dzikiej róży zwiększają przyswajalność witaminy C. Dlatego godne polecenia są naturalne produkty, których celem jest wzmocnienie organizmu oraz urozmaicenie diety. Dzięki temu można uniknąć wielu niedoborów mikroelementów oraz witamin, które znacząco zaburzają funkcjonowanie ludzkiego organizmu.

Ciekawą propozycją są z pewnością kapsułki, w składzie których znajduje się dzika róża (80%) oraz acerola (20%). Produkt ten zawiera wewnątrz proszek uzyskany z suszonych owoców, które hodowane są w gospodarstwach ekologicznych. Na uwagę zasługuje połączenie bardzo dużej zawartości witaminy C oraz bioflawonoidów. Jak wspomniano, zwiększają one przyswajalność tej witaminy przez organizm.

Nie zapomnij o aronii

Godnym polecenia owocem jest także rodzima aronia, którą można spożywać pod wieloma postaciami. Wśród produktów, najczęściej można znaleźć: czysty sok z aronii, herbatę z aronii, dżemy i inne przetwory oraz sproszkowaną aronię w postaci kapsułek. Owoc aronii oraz dzikiej róży z acerolą w tej formie daje wiele możliwości. To doskonałe uzupełnienie kremów i ciast, koktajli czy tradycyjnej owsianki. A jakie zastosowanie przypadnie Tobie do gustu? Aronia zawiera w swoim składzie spore ilości witaminy C, a także witaminę PP czy z grupy B. Produkty uzyskane z tego owocu wyróżnia charakterystyczny smak, ale i silne wzmacnianie odporności. Owoc ten posiada szereg zastosowań w zależności od wybranej formy. Warto zauważyć, że przez krótki okres aronia dostępna jest także jako surowy owoc.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *