beetroot-3463259_1280

Wspaniały i pełen zdrowia! Odkryj zdrowie ukryte w burakach

Obecnie ludzie promujący zdrowy tryb życia „oszaleli” na punkcie produktów spożywczych tzw. superfoods. Superfoods nie jest określeniem dietetycznym, ani medycznym, a jedynie marketingowym, które ma wskazywać super zdrowe produkty, o których na co dzień nie każdy słyszał. Z definicji są to organiczne produkty, które cechują wyjątkowe właściwości wpływania na organizm człowieka i skuteczne oczyszczanie ze szkodliwych substancji. Moda sprawia, że z chęcią wiele osób sięga po jagody acai, nasiona chia czy wodę kokosową. Mało kto jednak wie, że do takich super produktów możemy zaliczyć również… buraki! I choć teraz przechodzą one swoisty renesans w polskiej kuchni, to jednak z pewnością wielu rzeczy nadal nie wiesz o tym zdrowym warzywie.

Burak – jego historia i odmiany

Burak to rodzaj rośliny zaliczany do rodziny roślin szarłatowatych i występuje aż w 12 różnych gatunkach. Uprawia się go w południowej Europie, północnej Afryce oraz w Azji. Burak jest rośliną powszechnie uprawianą w Polsce, do której przywędrowały w średniowieczu za czasów Władysława Jagiełły. Wywodzi się on z dzikiego buraka, który rośnie na Bliskim Wschodzie. Pierwsze wzmianki o burakach pochodzą z 722 roku p.n.e z Babilonii. W 1747 roku Andreas Sigismund Marggraf odkrył w tych niezwykłych warzywach sacharozę.

Po starożytnych grekach, buraki szybko trafiły do Hiszpanii oraz Francji. Uprawiane były w ogrodach zarówno przez mnichów, jak i chłopów. Pierwotnie doceniano ich liście, które jedzono jak my dzisiaj, spożywamy szpinak. Dopiero później korzeń buraka zyskał popularność i zyskał nazwę burak ćwikłowy. W 1600 roku we Francji odkryto, że z gotowanych  buraków można uzyskać słodki syrop. Jednak wtedy nie wzbudziło to takiego entuzjazmu i dopiero wspomniany Marggraf nadał temu wydarzeniu odpowiednią rangę. Pierwsza cukrownia powstała w 1801 roku na Dolnym Śląsku. Na popularność cukru produkowanego z buraków wpłyną kryzys w 1806 roku spowodowany blokadą handlową europejskich portów, za pomocą których importowano cukier produkowany z trzciny cukrowej. Dopiero po dekrecie Napoleona powstało ponad 40 cukrowni na terenie Europy i od tej pory burak rozpoczął swoją szeroką karierę.

Główne odmiany buraka to:

  • burak cukrowy;
  • burak ćwikłowy;
  • burak liściowy – boćwina;
  • burak pastewny.

Odkryj go na nowo! Dlaczego warto jeść buraki?

Obecnie burak jest tanim i szeroko dostępnym warzywem, tym bardziej powinniśmy nauczyć się korzystać z jego dobroczynnych właściwości.

W składzie buraków znajdziemy:

  • witaminy: C, A, E, K;
  • witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy;
  • żelazo;
  • potas;
  • magnez;
  • wapń;
  • fosfor;
  • cynk;
  • fluor;
  • bor;
  • miedź;
  • lit.

Ponadto buraki zawierają również kwas jabłkowy, kwas cytrynowy, winny oraz szczawiowy. Ponadto burak jest bogaty w polifenole (ma ich więcej niż czerwone wino), karatoneidy, glikozydy, w tym betaninę. Buraki to także bogate źródło błonnika.

Główne zalety regularnego spożywania buraków to:

  • działanie antynowotworowe;
  • regulowanie ciśnienia tętniczego krwi;
  • właściwości przeciwwirusowe oraz przeciwbakteryjne;
  • wspieranie pracy serca (zmniejsza ryzyko miażdżycy);
  • oczyszczanie jelit z toksyn;
  • regulowanie trawienia;
  • korzystne działanie na libido.

Co, jeśli jednak nie jesteśmy fanami smaków buraka? Odpowiedź jest bardzo prosta! Firma Luxurious Suplements przygotowała suplement, którym jest najwyższej jakości Burak w proszku. Sproszkowany burak doskonale nadaje się jako dodatek do naszych ulubionych potraw. Do tego już jedna łyżeczka sproszkowanego buraka odpowiada właściwościom odżywczym całemu warzywu. Ponadto Burak w proszku dostępny na stronie Bobicapolska.pl to idealny sposób na codzienne spożywanie tego wspaniałego warzywa! Pamiętajmy bowiem, że sięgając po naturalne, zdrowe suplementy musimy spożywać je regularnie.

Przepisy na zdrowie z burakiem

Co najczęściej przygotowujemy z buraków? Burak to doskonały produkt spożywczy, ponieważ można z niego przygotowywać zupy, sosy, pesto, pasty, a nawet ciasta! Brakuje Ci inspirujących pomysłów? Poznaj nasze ulubione przepisy na dania z buraków!

Pesto z buraków – idealne do pieczywa!

Składniki:

  • burak 2 sztuki
  • orzechy piniowe 2 łyżki
  • oliwa 2 łyżki
  • parmezan 3 łyżki
  • czosnek 1 ząbek
  • pieprz do smaku
  • bagietka 1 sztuka

Przepis:

Buraki myjemy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Orzeszki piniowe prażymy na patelni, aż się zarumienią. Gdy buraki są miękkie, wyjmujemy je z piekarnika, studzimy i obieramy. Blendujemy razem z oliwą, prażonymi orzeszkami, parmezanem, czosnkiem i pieprzem – powinniśmy uzyskać jednolitą masę. Gotowe podajemy z bagietką lub innym ulubionym pieczywem.

Zdrowy koktajl z buraka

Do koktajlu bez problemu możemy użyć Buraka w proszku.

Składniki:

  • 1/2 surowego buraka lub łyżeczka buraka w proszku
  • 1/2 jabłka (lub małe jabłko)
  • 1 mała marchewka
  • 5-6 sztuk malin (opcjonalnie)
  • łyżka soku z cytryny (opcjonalnie)
  • ok. 200 ml wody

Warzywa obieram ze skórki, jabłko można, ale nie trzeba. Wrzucamy do blendera razem z wodą i miksujemy chwilę, aż będą rozdrobnione. Odstawiamy na 20 minut i gotowe!

Buraki doskonale jest także wykorzystać jako kiszonki, zakwasy oraz soki.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *